Czerwona herbata – na odchudzanie i nadciśnienie
Czerwona herbata swoją popularność zyskała jako napój wspomagający odchudzanie. Faktem jest, że pobudza procesy trawienne i zapobiega występowaniom zaparć. Badania kliniczne wykazały, że pita regularnie przez 30 dni prowadzi do obniżenia wagi nawet o 5 kg. Należy ją pić w przeciągu 30 minut po posiłku. Jednak to nie jedyny powód dla którego warto pić czerwoną herbatę.
Czerwona herbata oprócz właściwości odchudzających dodatkowo:
– ogranicza tworzenie się wodnych rodników, odpowiedzialnych za wiele chorób, w tym nowotworowych,
– zmniejsza ryzyko zachorowań na nadciśnienie tętnicze i miażdżycę,
– obniża poziom cholesterolu,
– wspomaga usuwanie toksyn z organizmu,
– zapobiega próchnicy.
Nie oznacza to, że może być pita w zbyt dużych ilościach. Nadużywana prowadzi do odwodnienia organizmu i utraty cennych dla organizmu składników mineralnych. Kobiety w ciąży picie czerwonej powinny skonsultować z lekarzem, a dzieciom trzeba ograniczać ten napój.
Nazywana przez chińczyków smoczą herbatą musi być odpowiednio parzona aby nie stracić swoich właściwości. Temperatura parzenia powinna wynosić 95°C. Jeżeli czajnik nie posiada termometru wystarczy odczekać 3 minuty od momenty zagotowania i zalać herbatę. Zaleca się picie od 3 do 6 filiżanek dziennie.